Za kilka tygodni poznamy wyniki badań nad amantadyną

11 stycznia 2021, 09:32

Agencja Badań Medycznych sfinansowała badania nad zastosowaniem amantadyny w zapobieganiu progresji i leczeniu objawów COVID-19. Ma ono na celu potwierdzić doniesienia o skuteczności w leczeniu COVID-19 substancji stosowanej dotychczas w chorobie Parkinsona


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

COVID-19 może uszkadzać mózg. Nawet, gdy sam wirus do mózgu się nie przedostanie

4 stycznia 2021, 16:37

Badacze z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) donoszą, że skutkiem ubocznym COVID-19 może być uszkodzenie mózgu. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy zbadali mózgi zmarłych na COVID-19. W tkance 19 osób, które zmarły wkrótce po zarażeniu znaleźli ślady uszkodzeń spowodowanych zmniejszeniem grubości i przeciekaniem naczyń krwionośnych mózgu.


Władze Bielska-Białej pokazały model kompozycji rzeźbiarskiej z Don Pedrem, szpiegiem z Krainy Deszczowców

17 grudnia 2020, 13:08

Na początku grudnia w Bielsku-Białej pojawiła się nowa bajkowa kompozycja rzeźbiarska. Przedstawia ona Smoka Wawelskiego i Bartłomieja Bartoliniego. Teraz zaprezentowano model kolejnej rzeźby. Tym razem jest to Don Pedro, szpieg z Krainy Deszczowców.


Koronawirus przedostaje się do mózgu przez nos? Naukowcy określili prawdopodobną drogę infekcji

2 grudnia 2020, 10:50

Ponad 30% osób chorujących na COVID-19 doświadcza objawów neurologicznych, takich jak utrata węchu i smaku, bóle głowy, zmęczenie, mdłości i wymioty. Do tego mogą dołączać ostra choroba naczyniowo-mózgowa czy zaburzenia świadomości. Objawy te sugerują, że wirus SARS-CoV-2 może przedostawać się do mózgu


Bajkowy Szlak Bielska-Białej wzbogaci się o Smoka Wawelskiego i Barłomieja Batroliniego

21 listopada 2020, 04:44

Trzeciego grudnia odsłonięty zostanie kolejny pomnik na Bajkowym Szlaku Bielska-Białej. Jak poinformował Urząd Miasta, na chodniku przy ul. 11 Listopada, na wysokości placu Wojska Polskiego, staną Smok Wawelski i Bartłomiej Bartolini herbu Zielona Pietruszka. Będzie im towarzyszyć dobrze znany miłośnikom "Porwania Baltazara Gąbki" samochód-amfibia.


Badacze z Uniwersytetu Warszawskiego dokonali odkrycia, które może pomóc w walce z otyłością

18 listopada 2020, 11:34

Otyłość jest poważnym globalnym problemem zdrowotnym i czynnikiem ryzyka chorób, takich jak cukrzyca typu II, choroby serca i stłuszczenie wątroby. Międzynarodowy zespół naukowców, w którym pracują badaczki z Wydziału Chemii UW, zidentyfikował nowy czynnik, który może przyczynić się do zastosowania nowej strategii terapeutycznej w walce z otyłością.


Folkowe Przystanki - szlak do przemierzenia i galeria (śródpolna) w jednym

17 listopada 2020, 05:34

W województwie łódzkim kilkanaście przystanków PKS przeszło malarską metamorfozę. Folkowe Przystanki zostały przyozdobione wielkoformatowymi dziełami sztuki. Nie są one wiernymi kopiami znanych obrazów, lecz bazują na głównych motywach oryginału (artysta wkomponowuje je w bryłę wiaty). Za akcją Folkowe Przystanki stoi Fundacja Tu Brzoza. Dzięki niej, czekając na autobus, można podziwiać np. pracę nawiązującą do "Portretu Józia Feldmana" Stanisława Wyspiańskiego.


Chińczycy znaleźli zaginione ogniwo ewolucji stawonogów

5 listopada 2020, 10:55

Stawonogi to od 500 milionów lat najbardziej rozpowszechniony typ zwierząt na Ziemi. Stanowią one aż 80% wszystkich żyjących współcześnie gatunków. Jednak dotychczas istniało poważne brakujące ogniwo ich ewolucji.


Wirus SARS-CoV-2 może uszkadzać barierę krew-mózg

4 listopada 2020, 18:55

COVID-19 wywołuje nie tylko problemy ze strony układu oddechowego. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że pojawia się też stan zapalny naczyń krwionośnych. Ponadto u 30–50 procent osób występują objawy neurologiczne, jak bóle czy zawroty głowy, mdłości i problemy z koncentracją. To zaś sugeruje, że SARS-CoV-2 może mieć wpływ na centralny układ nerwowy.


Rozmowy grzybów ze skórki sera z bakteriami

19 października 2020, 11:45

Naukowcy z Tufts University odkryli, że bakterie istotne dla dojrzewania sera reagują na lotne związki organiczne (ang. volatile organic compounds, VOCs) produkowane przez grzyby ze skórki. Powoduje to silniejszy wzrost niektórych z nich. Skład mikrobiomu sera ma krytyczne znaczenie dla smaku i jakości produktu, dlatego ustalenie, jak można go kontrolować czy modyfikować, sporo znaczy dla sztuki serowarniczej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy